Vodič pri izboru poslovnih poklona

Šta je poslovni bonton, šta pokloniti poslovnim partnerima?Kako izabrati adekvatan poklon?Kako uspostaviti pozitivne poslovne odnose ?

U eri digitalne poslovne komunikacije, brzog protoka informacija, društvenih mreža i dinamičnog načina života često se dešava da iako sa nekim klijnetima imamo intezivnu poslovnu komunikaciju i dobru saradnju da se nikad nismo videli ili se jako retko srećemo.Potreba da se tim ljudima odužimo za dobru poslovnu saradnju i komunikaciju se svodi na poneki lajk ili virtuelne čestitke rođendana i praznika. Da li je to dovoljno, jel to put u otuđenost i otvaranje prostora za nekoga ko ima bolji pristup da Vam preuzme klijneta ?Srećom postoje dobri načini za stvaranje poslovne konekcije…Poslovni pokloni  oduvek zauzimaju značajno mesto u poslovnoj kulturi i predstavljaju dobar uvod za uspostavljanje pozitivnih poslovnih odnosa ili učvršćivanje postojećih relacija. Ali uvek imajte na umu da pokloni koji se uručuju opisuju Vaš stil i govore o poštovanju koje ukazujete poslovnom partneru, a u tom procesu mi ne predstavljamo samo sebe već i našukompaniju.

Poklon je investicija u lojalnost.

Odluka o izboru adekvatnog poklona nije laka odluka i često zahteva dobru analizu. Uzmite u obzir da poklon predstavlja preduzeće poslovnim partnerima i trebalo bi ih iskoristiti za učvršćivanje poslovnih odnosa. Poslovni poklon nije samo marketinški alat, to je i način komuniciranja i promocije, izraz brige za poslovne partnere, spoljnje saradnike i zaposlene. Naravno, ovim gestom gradimo imidž i poslovni rejting kompanije, a to je složićete se dosta očekivanja pa sam izbor treba da bude vrlo mudar.

Mi smo profesionalci u donošenju takvih odluka i nudimo Vam pomoć i brojne korisne savete pri izboru.Promo pokloni su veoma raznoliki, ali uvek trebaju biti originalni i prikladni pa ako su uz to i funkcionalni napravćete dobar i mudar izbor. Naravno, kod izbora poslovnog poklona pre svega je važno uzeti u obzir objektivne okolnosti, budžetske mogućnosti ali i profil poslovnog partnera kojem je poklon namenjen. Morate voditi računa i o tome da je poklon primerene vrednosti. Pokloni se mogu slati u različitim prilikama i to uglavnom da malim znakom pažnje poslovnim partnerima zahvalimo na uspešnoj saradnji.

U poslovnom darivanju treba se voditi načelom da je važnija emocionalna vrednost poklona nego finansijska. Uvek treba voditi računa da poklon se sa svojom vrednošću uklapa u opšta načela i prihvatljive finansijske  okvire.

Poklonu se u zube gleda.

Za izbor poslovnih poklona je veoma važno da budu kvalitetni i upotrebljivi. Bez obzira da li se radilo o jeftinijem ili skupljem poklonu vašno je da taj poklon izazove meociju kod onoga kome je darovan. Uzmite u obzir da poslovni pokloni predstavljaju preduzeće i nas same,kao i da poklon gradi imidž kompanije i treba da učvsrti postojeće poslovne relacije ili dovede nove klijnete. Poklon lošeg kvaliteta nije način da se to postigne.Poklonu se ipak u zube gleda, složiže te se .?

Kod odluke o poslovnim promo poklonima trebalo i uzeti u obzir sledeće:

• kakav utisak želite da ostavite, da li želite da budete tradicionalni, savremeni, originalni, neobični, poslovni , formalni …?

• Koji je budžet, da li će se raditi samo o simboličnom poklonu s logom firme ili će to biti neki skuplji poklon, set proizvoda, promo paket, poklon usluga … ?!

Poslovni bonton kod darivanja

U poslovnoj komunikaciji postoje određena pravila u koje se uklapa opšta poslovna komunikaicja pa i sam čin darivanja – poslovne partnere  nije preporučljivo zasipati ne rezonskim poklonima; pokloni poslovnim partnerima moraju da se uklapaju u običaje zemlje iz koje on dolazi ili prilagođeni specifičnim kultorolškim i verskim vrednostimai uverenjima. Trebalo bi biti oprezan sa količinom novca koji ćemo za poklon izdvojiti – poklanjanje je znak pažnje, a ne način da pokažemo koliko smo bogati.

Univerzalno pravilo je da se ne poklanjaju preskupi pokloni, čak ni bliskim poslovnim partnerima, to bi  ih dovesti u neprijatnu situaciju i mogli bi se osećati obaveznim da uzvrate istom merom, odnosno poklonom slične vrednosti, a to nije reakcija koju bi trebalo da poroizvodemo. Naravno, ni bezvredne sitnice ne dolaze u obzir, jer se mogu shvatiti kao znak ponižavanja. Važno pravilo je da se poklon ne bira prema sopstvenom, već prema ukusu onoga kome je namenjen. Zato se unapred vredi potruditi da saznamo ukus dotične osobe. ili ako to nije moguće onda obavezno treba ići sa klasičnim opšte prihvaćenim poslovnim poklonima (set za pisanje , dobar planer, eksterni punjač baterije telefona, usb stick …).

Izvesna doza elegancije neophodna je kad su u pitanju pokloni u storog profesionalnom poslovnom odnosu: penkala ili kvalitetne olovke, roleri,  rokovnici, notesi, card holderi  ili poklon setovi su uvek preporučljiv poklon za sve prilike. Uz ovakav poklon obavezno ide vizit karta, a bilo bi dobro i da bude upakovano u kompanijsku kesu ili elegantnu kutiju je rna taj način pokolon deluje ekluzivnije i poslovnije.

Kome se ne daju pokloni ?

Postoji kategorija ljudi gde bi poklon mogao biti pogrešno protumačen od strane okruženja, a u nekim slučajevima je poklon i zabranjen zakonom.Pa bi trebalo da se povede računa o tim kategorijama ljudi.

Ako se poklanja  – šefu ili direktoru, druge kolege bi to mogle shvatiti kao poltronski gest. Nije uputno nositi poklone ni javnim službenicima – policajcima i državnim činovnicima – koji su nam učinili neku uslugu, između ostalog i zato što je zabranjeno.

Prilikom odabira poklona, treba voditi računa  kome se šta poklanja da se ne odabere nešto neadekvatno – vezano za fizički nedostatak osobe kojoj je poklon namenjen, osobi koja pati od dijabetisa ne treba poklanjati slatkiše, alkoholičaru ne kupujte skupo piće, a posebno treba biti oprezan sa savremenim bestselerima – neće biti zgodno ako se u knjizi koju ste poklonili poslovnom partneru krije erotski sadržaj.Ovakvi pokloni bi mogli da izgledaju kao provokacija i da izazovu pogrešnu emociju i naravno da uruše Vaš ugled i ugled naše kompanije.Zato Vam mi nudimo pregršt univerzalnih poklona sa kojima nema graške.

Ističemo još jedno značajno pravilo – podređeni nikada ne daju poklon pretpostavljenima. Mogu jedino učestvovati u “kolektivnom poklonu”, koji ceo kolektiv, u određenim prilikama, daje svome šefu. Isto tako ne daje se poklon ni nekoj uticajnoj ličnosti koja vam je učinila neku uslugu, jer najčešće rizikujete da vam poklon bude vraćen. U ovom slučaju savetujemo vam da pošaljete pismo kojim ćete se zahvaliti.

Kao što postoje pravila kada se daju pokloni i kome se šta poklanja, tako bonton predviđa i šta se ne poklanja ili pri čemu treba posebno biti oprezan.

Odeća i rublje, kao i predmeti za domaćinstvo, mogu se pokloniti samo rodbini i najintimnijim prijateljima, nikako ne poslovnim saradnicima jer bi lako mogli da budu pogrešno protumačeni i da dovedu do neprijatnih situacija pa čak i udaljavanja što bi bilo kontraproduktivno.Lično dostavite poklone, ukoliko je to moguće. Dakle nemojte slati poštom osim ako je to neophodno, ako je ipak šaljete poštom napišite poruku i zakačite za poklon uz obaveznu vizit kartu koja treba da ide uz poklon.

Neki od mogućih poklona

Poklon korpe su atraktivan i zanimljiv poklon. Mogu se napuniti raznim dodatnim proizvodima iz sopstevnog prodajnog programa, možete lako odrediti cenu, a možete ih prilagoditi pojedinim klijentima. Poželjno je napuniti ih domaćim proizvodinma i specijalitetima karakterističnim za vaše područje, kombinacija kafe, čokolade i desertnih proizvoda je uvek zanimljiva i samo je potrebno odabrati pravu kombinaciju proizvoda. Prednost je i u tome što će i nakon što se potroše proizvodi korpa ostati kao trajan poklon pa bi bilo dobro da je i sama korpa diskretno brendirana ili ukrašena nekom posvetom.

Muškarcima se poklanja tašna, knjiga, kaiš, kravata, naliv-pero,putna torba ili ranac. Za mlađe poslovne partnere koji se bave i sportom ili znate da vole sport postoje mnogi dobri pokloni kao što je članstvo u teretani, vaučer za sportsku masažu. Za poslovne partnere koji vole sport dres sa štampanom personalizacijom je dobar poklon ili sportska majica sa odštampanim motivom. Međutim, to mogu biti i sezonske karte za bioskop, pozorište, sportska takmičenja i slično, zavisno od tipa osobe partnera kojem poklanjate.

Za poslovne partnere koje možemo da svstamo u određenu grupaciju na osnovu hobija i ličnih afiniteta (ribolovce , lovce, skijaše, nautičare ..) je odličan poklon deo potrebnog pribora. Uslov za ovaj poklon je da tačno znate kojom vrstom hobija se vaš poslovni partner zanima.Ako niste sigurni čime se tačno bavi, a želite da poklonite nešto praktično i upotrebljivo uvek je odbar izbor neki od setova multifunkcionalnih alata koji su praktično upotrebljivi i koji će sigurno naći primenu u svakodnavnom funkcionisanju.

Za tradicionalnije osobe dobar poklon bi mogao i pribor za pušenje, kožna agenda u lepom pakovanju sa personalizovsnom posvetom, šah ili neka društvena igra,  servis za bar, boca kvalitetnog pića u dobroj kutiji koja je brendirana, karte ili kišobran, pa čak i metalna ili kožna pljoskica za piće. Stoni sat  ili stoni planer može biti vrlo dobar izbor. U zavisnosti od klijenta poklon može biti inovativan, originalnog oblika ili neki od klasičnijih  oblika.

Za žene je dobar izbor damski set. Treba poklanjati upotrebljive setove koji sadrže ogledalce i pribor za negu poput seta makzica, grickalica, trupijica. Takođe bi dobar izbor bio i praktičan putni set, kofer za šminku,  pribor za ključeve, moderan nakit (bižuterija), ram za sliku, kvalitetan album za fotografije itd, lep ženski pribor za pisanje ili zgodan folder za vizit karte.

Za značajnije partnere je uvek dobar izbor pretplata za spa vikend ili vaučer za par sati relaksacije koji mogu biti upotpunjeni lepim peškirom, bade mantilom, sportdkim rancem…

Postoji i veliki interes za poklonima koji su tailor-made odnosno koji su u potpunosti prilagođeni specifičnim zahtevima korisnika kojem je poklon namenjen. Kod izrade takvih proizvoda možete izabrati boje, oblik, personalizovane poruke i slično. Tako je tokom dizajniranja i izrade moguće uticati na vrstu i boju materijala, vrstu izrade i poziciju željenih logotipova.Mi posedujemo brojne resurse za kreiranje i personalizaciju takvih poklona i mogli bi da nabrojimo neke od njih : personalizovana šolja za čaj i kafu, puzle slagalica koja se odnosi na temu zanimanja onoga kome poklon poklanjamo, lepa majica koja je odštampana u skladu sa interesovanjima osobe kojoj poklanjamo, poklon magnet , book marker…

Poklon je investicija, nije trošak , zato je važno da se pri izboru promo poklona odnosimo kao prema investiciji u koju verujemo i koja će se vratiti kroz bolju povezanost sa klijentima i prepoznatljivošću brenda na tržištu. • Pošaljite upit

 • NOVITETI

  • CIK – CAK polica za kataloge

   Polica za kataloge CIK – CAK je sklopivo – rasklopiva polica koju čine 3 komada nosača kataloga u formatu A4 na nekoliko etaža. Ova polica je
  • NATURELLA 130 – Torba, 130 g/m2

   OPŠTE INFORMACIJE Model: NATURELLA 130 Brend: BRUNO Boja: Bež Dimenzije: 38 x 42 cm Pakovanje: 200/50 Neto težina: 0.07 kg Sastav: pamuk Materijal: Pamuk Tema: Eko
  • NATURELLA 170 – Torba, 170 g/m2

   OPŠTE INFORMACIJE Model: NATURELLA 170 Boja: Bež Dimenzije: 38 x 42 cm Pakovanje: 200/50 Neto težina: 0.09 kg Sastav: pamuk Materijal: Pamuk Tema: Eko proizvod INFORMACIJE
  • NATURELLA 220 – Torba, 220 g/m2

   OPŠTE INFORMACIJE Model: NATURELLA 220 Boja: Bež Dimenzije: 38 x 42 cm Pakovanje: 200/50 Neto težina: 0.11 kg Sastav: pamuk Materijal: Pamuk Tema: Eko proizvod INFORMACIJE
  • NATURELLA SH 130 – Torba, 130 g/m2

   OPŠTE INFORMACIJE Model: NATURELLA SH 130 Boja: Bež Dimenzije: 38 x 42 cm Pakovanje: 200/50 Neto težina: 0.05 kg Materijal: Pamuk Tema: Eko proizvod
  • NATURELLA 140 – Torba, 140 g/m2

   OPŠTE INFORMACIJE Model: NATURELLA 140 Brend: BRUNO Boja: Bež Dimenzije: 38 x 42 cm Pakovanje: 200/50 Neto težina: 0.07 kg Sastav: 100% pamuk Materijal: Pamuk Tema:
  • NATURELLA COLOR 130 – Pamučna torba, 130 g/m2

   OPŠTE INFORMACIJE Model: NATURELLA COLOR 130 Boja: Crna, teget, rojal plava, crvena , svetlo zelena, bela Dimenzije: 38 x 42 cm Pakovanje: 200/50 Neto težina: 0.06
  • ALICANTE Rokovnik B5

   Kolekcija: ALICANTE Artikal: Rokovnik B5 Materijal: Termoreaktivna eko koža Veličina: B5 Dimenzija korice: 175 mm • 245 mm Dimenzija bloka: 165 mm • 235 mm Papir:
  • CAPITOL Rokovnik B5

   Kolekcija: CAPITOL Artikal: Rokovnik B5 Materijal: Termoreaktivna eko koža Veličina: B5 Dimenzija korice: 175 mm • 245 mm Dimenzija bloka: 165 mm • 235 mm Papir:
  • MOSCOW Rokovnik B5

   Kolekcija: MOSCOW Artikal: Rokovnik B5 Materijal: Termoreaktivna eko koža Veličina: B5 Dimenzija korice: 175 mm • 245 mm Dimenzija bloka: 165 mm • 235 mm Papir:
  • WELS Rokovnik B5

   Kolekcija: WELS Artikal: Rokovnik B5 Materijal: Knjigovezačko platno Veličina: B5 Dimenzija korice: 172 mm • 245 mm Dimenzija bloka: 167 mm • 239 mm Papir: Ofsetni
  • TREND Rokovnik B5

   Kolekcija: TREND Artikal: Rokovnik B5 Materijal: Termoreaktivna eko koža Veličina: B5 Dimenzija korice: 175 mm • 245 mm Dimenzija bloka: 165 mm • 235 mm Papir:
  • TOKYO – Rokovnik B5, datumiran

   OPŠTE INFORMACIJE Model: TOKYO Boja: Crna, Siva, Plava, Crvena Dimenzije: 17.3 x 24.5cm Pakovanje: 10/1 Neto težina: 0.60 kg Materijal: Vinil papir Tema: Napravljeno u Evropi
  • GRAIN – Notes sa olovkom

   Kancelarijski setovi notes sa olovkom GRAIN OPŠTE INFORMACIJE Model: GRAIN Boja: Crna Dimenzije: 18 x 14 x 1.6cm Pakovanje: 50/25/1 Neto težina: 0.18 kg Materijal: Papir
  • INDEX – Set za beleške

   Kancelarijski setovi za beleške INDEX OPŠTE INFORMACIJE Model: INDEX Boja: Rojal plava Dimenzije: 18 x 14 x 1.7cm Pakovanje: 50/25/1 Neto težina: 0.20 kg Materijal: Papir
  • SKY – Set za beleške

   Notes sa biorazgradivom hemijskom olovkom i nalepnicama za obeležavanje, 70 listova OPŠTE INFORMACIJE Model: SKY Boja: Plava Dimenzije: 15.7 x 11 x 1.5cm Pakovanje: 100/50/1 Neto
  • OZONE – Set za beleške

   Notes sa biorazgradivom hemijskom olovkom, nalepnicama za obeležavanje i nalepnicama za poruke, 70 listova OPŠTE INFORMACIJE Model: OZONE Boja: Rojal plava Dimenzije: 14.2 x 10 x
  • Garancijska nalepnica

   Folija iz serije Oracal 820 je namenjena za produkciju nalepnica koje nije moguće ukloniti bez oštećenja. Prilikom pokušaja skidanja ove folije sa predmeta na koji je
  • PORODIČNI PLANER – Zidni planer, 14 listova, mesečni

   Planer se sastoji od 14 listova sa kolonama za svakog člana porodice kako bi se organizacija vremena olakšala, a sve obaveze sumirale na jednom mestu. Planer
  • JEDNOLISNI VERSKI – Zidni kalendar: 1 list

   OPŠTE INFORMACIJE Model: JEDNOLISNI VERSKI Boja: Bez boje Dimenzije: 33 x 47.5cm Pakovanje: 150/1 INFORMACIJE O ŠTAMPI Preporučena vrsta štampe: Digitalna, Sito
  • MOJA PEKARA – Zidni kalendar: 13 listova, mesečni

   OPŠTE INFORMACIJE Model: MOJA PEKARA Opis: Format: B4, 23 x 33 cm Papir: kunstdruk 115 g/m2 Povez: metalna spirala Prostor za štampu: 23 x 7 cm
  • VODE SRBIJE – Zidni kalendar: 13 listova, mesečni

   OPŠTE INFORMACIJE Model: VODE SRBIJE Boja: Bez boje Dimenzije: 33 x 47.5cm Pakovanje: 30/1 INFORMACIJE O ŠTAMPI Preporučena vrsta štampe: Digitalna, Sito
  • GRADILIŠTE – Zidni kalendar: 7 listova, dvomesečni

   OPŠTE INFORMACIJE Model: GRADILIŠTE Boja: Bez boje Dimenzije: 33 x 47.5cm Pakovanje: 50/1 INFORMACIJE O ŠTAMPI Preporučena vrsta štampe: Digitalna, Sito
  • VINO – Zidni kalendar: 7 listova, dvomesečni

   OPŠTE INFORMACIJE Model: VINO Boja: Bez boje Dimenzije: 33 x 47.5cm Pakovanje: 50/1 INFORMACIJE O ŠTAMPI Preporučena vrsta štampe: Digitalna, Sito
  • SRPSKI MANASTIRI – Zidni perfo-max kalendar: 7 listova, dvomesečni

   OPŠTE INFORMACIJE Model: SRPSKI MANASTIRI Boja: Bez boje Dimenzije: 33 x 47.5 cm Pakovanje: 100/1 Neto težina: 0.21 kg Tip proizvoda: 7 listova, Dvomesečni, Jednodelni Tema:
  • STARA DOBRA VREMENA – Zidni kalendar: 7 listova, dvomeseč

   OPŠTE INFORMACIJE Model: STARA DOBRA VREMENA Boja: Bez boje Dimenzije: 33 x 47.5cm Pakovanje: 50/1 INFORMACIJE O ŠTAMPI Preporučena vrsta štampe: Digitalna, Sito
  • DAILY WALL CALENDAR – Zidni planer, 13 listova, mesečni

   Zidni, mesečni planer koji ima 13 listova sadrži mesečeve mene kao i neradne dane: državne i verske praznike za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.
  • FLOWERS – Zidni kalendar: 7 listova, dvomesečni

   OPŠTE INFORMACIJE Model: FLOWERS Boja: Bez boje Dimenzije: 33 x 47.5cm Pakovanje: 50/1 INFORMACIJE O ŠTAMPI Preporučena vrsta štampe: Digitalna, Sito
  • SRPSKA TRADICIJA – Zidni kalendar: 7 listova, dvomesečni

   OPŠTE INFORMACIJE Model: SRPSKA TRADICIJA Boja: Bez boje Dimenzije: 33 x 47.5 cm Pakovanje: 50/1 Neto težina: 0.21 kg Tip proizvoda: 7 listova, Dvomesečni, Jednodelni Tema:
  • Stoni kalendar: 13 listova, mesečni

   Mesečni, stoni kalendar koji ima 13 listova. Kalendar sadrži različite crkvene motive, a ono po čemu se izdvaja je srebrno postolje koje daje ovom kalendaru posebnu