Vodič pri izboru poslovnih poklona

Šta je poslovni bonton, šta pokloniti poslovnim partnerima?Kako izabrati adekvatan poklon?Kako uspostaviti pozitivne poslovne odnose ?

U eri digitalne poslovne komunikacije, brzog protoka informacija, društvenih mreža i dinamičnog načina života često se dešava da iako sa nekim klijnetima imamo intezivnu poslovnu komunikaciju i dobru saradnju da se nikad nismo videli ili se jako retko srećemo.Potreba da se tim ljudima odužimo za dobru poslovnu saradnju i komunikaciju se svodi na poneki lajk ili virtuelne čestitke rođendana i praznika. Da li je to dovoljno, jel to put u otuđenost i otvaranje prostora za nekoga ko ima bolji pristup da Vam preuzme klijneta ?Srećom postoje dobri načini za stvaranje poslovne konekcije…Poslovni pokloni  oduvek zauzimaju značajno mesto u poslovnoj kulturi i predstavljaju dobar uvod za uspostavljanje pozitivnih poslovnih odnosa ili učvršćivanje postojećih relacija. Ali uvek imajte na umu da pokloni koji se uručuju opisuju Vaš stil i govore o poštovanju koje ukazujete poslovnom partneru, a u tom procesu mi ne predstavljamo samo sebe već i našukompaniju.

Poklon je investicija u lojalnost.

Odluka o izboru adekvatnog poklona nije laka odluka i često zahteva dobru analizu. Uzmite u obzir da poklon predstavlja preduzeće poslovnim partnerima i trebalo bi ih iskoristiti za učvršćivanje poslovnih odnosa. Poslovni poklon nije samo marketinški alat, to je i način komuniciranja i promocije, izraz brige za poslovne partnere, spoljnje saradnike i zaposlene. Naravno, ovim gestom gradimo imidž i poslovni rejting kompanije, a to je složićete se dosta očekivanja pa sam izbor treba da bude vrlo mudar.

Mi smo profesionalci u donošenju takvih odluka i nudimo Vam pomoć i brojne korisne savete pri izboru.Promo pokloni su veoma raznoliki, ali uvek trebaju biti originalni i prikladni pa ako su uz to i funkcionalni napravćete dobar i mudar izbor. Naravno, kod izbora poslovnog poklona pre svega je važno uzeti u obzir objektivne okolnosti, budžetske mogućnosti ali i profil poslovnog partnera kojem je poklon namenjen. Morate voditi računa i o tome da je poklon primerene vrednosti. Pokloni se mogu slati u različitim prilikama i to uglavnom da malim znakom pažnje poslovnim partnerima zahvalimo na uspešnoj saradnji.

U poslovnom darivanju treba se voditi načelom da je važnija emocionalna vrednost poklona nego finansijska. Uvek treba voditi računa da poklon se sa svojom vrednošću uklapa u opšta načela i prihvatljive finansijske  okvire.

Poklonu se u zube gleda.

Za izbor poslovnih poklona je veoma važno da budu kvalitetni i upotrebljivi. Bez obzira da li se radilo o jeftinijem ili skupljem poklonu vašno je da taj poklon izazove meociju kod onoga kome je darovan. Uzmite u obzir da poslovni pokloni predstavljaju preduzeće i nas same,kao i da poklon gradi imidž kompanije i treba da učvsrti postojeće poslovne relacije ili dovede nove klijnete. Poklon lošeg kvaliteta nije način da se to postigne.Poklonu se ipak u zube gleda, složiže te se .?

Kod odluke o poslovnim promo poklonima trebalo i uzeti u obzir sledeće:

• kakav utisak želite da ostavite, da li želite da budete tradicionalni, savremeni, originalni, neobični, poslovni , formalni …?

• Koji je budžet, da li će se raditi samo o simboličnom poklonu s logom firme ili će to biti neki skuplji poklon, set proizvoda, promo paket, poklon usluga … ?!

Poslovni bonton kod darivanja

U poslovnoj komunikaciji postoje određena pravila u koje se uklapa opšta poslovna komunikaicja pa i sam čin darivanja – poslovne partnere  nije preporučljivo zasipati ne rezonskim poklonima; pokloni poslovnim partnerima moraju da se uklapaju u običaje zemlje iz koje on dolazi ili prilagođeni specifičnim kultorolškim i verskim vrednostimai uverenjima. Trebalo bi biti oprezan sa količinom novca koji ćemo za poklon izdvojiti – poklanjanje je znak pažnje, a ne način da pokažemo koliko smo bogati.

Univerzalno pravilo je da se ne poklanjaju preskupi pokloni, čak ni bliskim poslovnim partnerima, to bi  ih dovesti u neprijatnu situaciju i mogli bi se osećati obaveznim da uzvrate istom merom, odnosno poklonom slične vrednosti, a to nije reakcija koju bi trebalo da poroizvodemo. Naravno, ni bezvredne sitnice ne dolaze u obzir, jer se mogu shvatiti kao znak ponižavanja. Važno pravilo je da se poklon ne bira prema sopstvenom, već prema ukusu onoga kome je namenjen. Zato se unapred vredi potruditi da saznamo ukus dotične osobe. ili ako to nije moguće onda obavezno treba ići sa klasičnim opšte prihvaćenim poslovnim poklonima (set za pisanje , dobar planer, eksterni punjač baterije telefona, usb stick …).

Izvesna doza elegancije neophodna je kad su u pitanju pokloni u storog profesionalnom poslovnom odnosu: penkala ili kvalitetne olovke, roleri,  rokovnici, notesi, card holderi  ili poklon setovi su uvek preporučljiv poklon za sve prilike. Uz ovakav poklon obavezno ide vizit karta, a bilo bi dobro i da bude upakovano u kompanijsku kesu ili elegantnu kutiju je rna taj način pokolon deluje ekluzivnije i poslovnije.

Kome se ne daju pokloni ?

Postoji kategorija ljudi gde bi poklon mogao biti pogrešno protumačen od strane okruženja, a u nekim slučajevima je poklon i zabranjen zakonom.Pa bi trebalo da se povede računa o tim kategorijama ljudi.

Ako se poklanja  – šefu ili direktoru, druge kolege bi to mogle shvatiti kao poltronski gest. Nije uputno nositi poklone ni javnim službenicima – policajcima i državnim činovnicima – koji su nam učinili neku uslugu, između ostalog i zato što je zabranjeno.

Prilikom odabira poklona, treba voditi računa  kome se šta poklanja da se ne odabere nešto neadekvatno – vezano za fizički nedostatak osobe kojoj je poklon namenjen, osobi koja pati od dijabetisa ne treba poklanjati slatkiše, alkoholičaru ne kupujte skupo piće, a posebno treba biti oprezan sa savremenim bestselerima – neće biti zgodno ako se u knjizi koju ste poklonili poslovnom partneru krije erotski sadržaj.Ovakvi pokloni bi mogli da izgledaju kao provokacija i da izazovu pogrešnu emociju i naravno da uruše Vaš ugled i ugled naše kompanije.Zato Vam mi nudimo pregršt univerzalnih poklona sa kojima nema graške.

Ističemo još jedno značajno pravilo – podređeni nikada ne daju poklon pretpostavljenima. Mogu jedino učestvovati u “kolektivnom poklonu”, koji ceo kolektiv, u određenim prilikama, daje svome šefu. Isto tako ne daje se poklon ni nekoj uticajnoj ličnosti koja vam je učinila neku uslugu, jer najčešće rizikujete da vam poklon bude vraćen. U ovom slučaju savetujemo vam da pošaljete pismo kojim ćete se zahvaliti.

Kao što postoje pravila kada se daju pokloni i kome se šta poklanja, tako bonton predviđa i šta se ne poklanja ili pri čemu treba posebno biti oprezan.

Odeća i rublje, kao i predmeti za domaćinstvo, mogu se pokloniti samo rodbini i najintimnijim prijateljima, nikako ne poslovnim saradnicima jer bi lako mogli da budu pogrešno protumačeni i da dovedu do neprijatnih situacija pa čak i udaljavanja što bi bilo kontraproduktivno.Lično dostavite poklone, ukoliko je to moguće. Dakle nemojte slati poštom osim ako je to neophodno, ako je ipak šaljete poštom napišite poruku i zakačite za poklon uz obaveznu vizit kartu koja treba da ide uz poklon.

Neki od mogućih poklona

Poklon korpe su atraktivan i zanimljiv poklon. Mogu se napuniti raznim dodatnim proizvodima iz sopstevnog prodajnog programa, možete lako odrediti cenu, a možete ih prilagoditi pojedinim klijentima. Poželjno je napuniti ih domaćim proizvodinma i specijalitetima karakterističnim za vaše područje, kombinacija kafe, čokolade i desertnih proizvoda je uvek zanimljiva i samo je potrebno odabrati pravu kombinaciju proizvoda. Prednost je i u tome što će i nakon što se potroše proizvodi korpa ostati kao trajan poklon pa bi bilo dobro da je i sama korpa diskretno brendirana ili ukrašena nekom posvetom.

Muškarcima se poklanja tašna, knjiga, kaiš, kravata, naliv-pero,putna torba ili ranac. Za mlađe poslovne partnere koji se bave i sportom ili znate da vole sport postoje mnogi dobri pokloni kao što je članstvo u teretani, vaučer za sportsku masažu. Za poslovne partnere koji vole sport dres sa štampanom personalizacijom je dobar poklon ili sportska majica sa odštampanim motivom. Međutim, to mogu biti i sezonske karte za bioskop, pozorište, sportska takmičenja i slično, zavisno od tipa osobe partnera kojem poklanjate.

Za poslovne partnere koje možemo da svstamo u određenu grupaciju na osnovu hobija i ličnih afiniteta (ribolovce , lovce, skijaše, nautičare ..) je odličan poklon deo potrebnog pribora. Uslov za ovaj poklon je da tačno znate kojom vrstom hobija se vaš poslovni partner zanima.Ako niste sigurni čime se tačno bavi, a želite da poklonite nešto praktično i upotrebljivo uvek je odbar izbor neki od setova multifunkcionalnih alata koji su praktično upotrebljivi i koji će sigurno naći primenu u svakodnavnom funkcionisanju.

Za tradicionalnije osobe dobar poklon bi mogao i pribor za pušenje, kožna agenda u lepom pakovanju sa personalizovsnom posvetom, šah ili neka društvena igra,  servis za bar, boca kvalitetnog pića u dobroj kutiji koja je brendirana, karte ili kišobran, pa čak i metalna ili kožna pljoskica za piće. Stoni sat  ili stoni planer može biti vrlo dobar izbor. U zavisnosti od klijenta poklon može biti inovativan, originalnog oblika ili neki od klasičnijih  oblika.

Za žene je dobar izbor damski set. Treba poklanjati upotrebljive setove koji sadrže ogledalce i pribor za negu poput seta makzica, grickalica, trupijica. Takođe bi dobar izbor bio i praktičan putni set, kofer za šminku,  pribor za ključeve, moderan nakit (bižuterija), ram za sliku, kvalitetan album za fotografije itd, lep ženski pribor za pisanje ili zgodan folder za vizit karte.

Za značajnije partnere je uvek dobar izbor pretplata za spa vikend ili vaučer za par sati relaksacije koji mogu biti upotpunjeni lepim peškirom, bade mantilom, sportdkim rancem…

Postoji i veliki interes za poklonima koji su tailor-made odnosno koji su u potpunosti prilagođeni specifičnim zahtevima korisnika kojem je poklon namenjen. Kod izrade takvih proizvoda možete izabrati boje, oblik, personalizovane poruke i slično. Tako je tokom dizajniranja i izrade moguće uticati na vrstu i boju materijala, vrstu izrade i poziciju željenih logotipova.Mi posedujemo brojne resurse za kreiranje i personalizaciju takvih poklona i mogli bi da nabrojimo neke od njih : personalizovana šolja za čaj i kafu, puzle slagalica koja se odnosi na temu zanimanja onoga kome poklon poklanjamo, lepa majica koja je odštampana u skladu sa interesovanjima osobe kojoj poklanjamo, poklon magnet , book marker…

Poklon je investicija, nije trošak , zato je važno da se pri izboru promo poklona odnosimo kao prema investiciji u koju verujemo i koja će se vratiti kroz bolju povezanost sa klijentima i prepoznatljivošću brenda na tržištu.

 • Pošaljite upit

 • NOVITETI

  • Fluorescentni prsluk GLOW LITE

         Prsluk fluorescentni, dve reflektivne trake napred i dve pozadi Veličina: univerzalna Sastav: 100% poliester Pakovanje: 100/1 Preporučena štampa: sito, preslikač, sublimacija SPECIFIKACIJE Sastav: 100%
  • Fluorescentni zaštitni prsluk GLOW MESH

         Sigurnosni prsluk fluorescentni, dve reflektivne trake napred i dve pozadi Veličina: univerzalna Standard: EN 20471 Sastav: 100% poliester Pakovanje: 100/1 Preporučena štampa: sito, preslikač,
  • SILKONSKA NARUKVICA BASIC

   Reklamne silikonske narukvice su idealan reklamni proizovod za sve vrste promocija i prezentacija. Sve narukvice se brendiraju po zahtevu klijenta i isporučuju sa logotipom klijenta.
  • Reklamna papirna kesa POPPY MINI

         Papirna kesa Materijal: kraft papir Dimenzija: 26 x 35 x 12 cm Pakovanje: 200/10 Preporučena dimenzija štampe: 12 x 12 cm Preporučena štampa: sito
  • Papirna kesa POPPY

         Papirna kesa Materijal: kraft papir Dimenzija: 32 x 41 x 12 cm Pakovanje: 200/10 Preporučena dimenzija štampe: 18 x 15 cm Preporučena štampa: sito
  • Promotivna reklamna kesa sa štampom DINA HO

         Papirna kesa, mat laminirana Materijal: papir Dimenzija: 35 x 24 x 9 cm Pakovanje: 100/10 Preporučena dimenzija štampe: 15 x 13 cm Preporučena štampa:
  • Papirna reklamna kesa BLANCA

         Papirna kesa Materijal: kraft papir Dimenzija: 23.5 x 35 x 9 cm Pakovanje: 100/10 Preporučena dimenzija štampe: 13 x 15 cm Preporučena štampa: sito
  • STUBIĆ – BARIJERE SA TRAKOM – STIĆIĆI ZA USMERIVANEJ KRETANJA

   Stubić barijere su dekorativne barijere izađene od nerđajućeg čelika sa trakom koja se prostire između dva stuba. Osnovu barijere čini masivno dekorativno postolje koje daje čvrst
  • SIENNA REKLAMNI NOTES A5 FORMATA

                SIENNA REKLAMNI NOTES A5 FORMATA Notes sa fleksibilnom koricom, zaobljenim ivicama, elastičnom trakom i držačem za olovku Knjižni blok: odštampan na krem ofsetnom 80 g/m2
  • NOTES TOSCANA A5 FORMATA

                NOTES TOSCANA A5 FORMATA Notes sa fleksibilnom koricom, zaobljenim ivicama, elastičnom trakom i džepom na unutrašnjoj strani zadnje korice Knjižni blok: odštampan na krem ofsetnom
  • REKLAMNI NOTES ONTARIO NOTE A5 FORMATA

            REKLAMNI NOTES ONTARIO NOTE A5 FORMATA Notes sa zaobljenim ivicama, elastičnom trakom, držačem za olovku i džepom na spoljnoj strani prednje korice Knjižni blok: odštampan
  • NOTES MOROCCO A5 FORMATA

        NOTES MOROCCO A5 FORMATA Notes sa zaobljenim ivicama, elastičnom trakom i držačem za olovku Knjižni blok: odštampan na krem ofsetnom 80 g/m2 papiru, 192 strane
  • MADRID REKLAMNI NOTES A5 FORMATA

                MADRID REKLAMNI NOTES A5 FORMATA Notes sa zaobljenim ivicama, elastičnom trakom, držačem za olovku i džepom na unutrašnjoj strani zadnje korice Knjižni blok: odštampan na
  • LYON NOTES A5 FORMATA

          Notes A5 formata LYON Notes sa fleksibilnom koricom, zaobljenim ivicama, elastičnom trakom i ukrasnim štepom u boji lastiša Knjižni blok: odštampan na krem ofsetnom 80
  • BREMEN NOTES A5 FORMATA

                Notes A5 formata BREMEN Notes sa zaobljenim ivicama, crnom ivicom knjižnog bloka, elastičnom trakom, držačem za olovku i džepom na unutrašnjoj strani zadnje korice Knjižni
  • REKLAMNI PORTFOLIO SA A5 NOTESOM ALCANTARA

          Portfolio sa A5 notesom ALCANTARA Notes A5 formata Notes sa portfoliom sa kožnom oblogom, dodatnim džepovima za kartice i dokumenta i držačem za olovku Knjižni
  • Porcelanska šolja i tacna MOMENTO

      MOMENTO porcelanska šolja i tacna za “Cappuccino” kafu, 150 ml Dimenzija šolje: Ø 7.7 x 6.9 cm Dimenzija tacne: Ø 14.5 x 1.8 cm Pakovanje:
  • Porcelanska šolja i tacna MOMENTO MINI

      MOMENTO MINI porcelanska šolja i tacna za “Espresso” kafu, 100 ml Dimenzija šolje: Ø 6.5 x 5.7 cm Dimenzija tacne: Ø 12.1 x 1.7 cm
  • Porcelanska šolja LUCIA

      LUCIA Porcelanska šolja, 300 ml Dimenzija: Ø 8.1 x 10 cm Pakovanje: 48/12 Preporučena dimenzija štampe: 4 x 4 cm Preporučena štampa: tampon, preslikač
  • Reklamna šolja GRETA

   GRETA keramička šolja, 325 ml Dimenzija: Ø 8 x 9.5 cm Pakovanje: 36/12 Preporučena dimenzija štampe: 4 x 9.5 cm Preporučena štampa: laserska gravura Šolje se
  • Biorazgradiva šolja PANDA

      PANDA Biorazgradiva šolja, 220 ml sa silikonskim rukohvatom i poklopcem Materijal: mešavina slame i plastike Dimenzija: Ø 9 x 10.8 cm Pakovanje: 50/1 Preporučena dimenzija
  • Porcelanska šolja OLYMPIA

      OLYMPIA Porcelanska šolja, 275 ml Dimenzija: ø 8 x 8.5 cm Pakovanje: 48/12 Dimenzija štampe: 22.5 x 7.5 cm Preporučena štampa: preslikač, tampon
  • Elektronski plastični upaljač PIXI SOFT

   PIXI SOFT Elektronski plastični upaljač Dimenzija: 7.2 x 3.3 x 1.8 cm Pakovanje: 500/25 Preporučena dimenzija štampe: 1.5 x 3.5 cm Preporučena štampa: digitalna štampa
  • Elektronski plastični upaljač TURBO SOFT

   TURBO SOFT elektronski plastični upaljač Dimenzija: 8.3 x 2.6 x 1.3 cm Pakovanje: 1000/50 Preporučena dimenzija štampe: 5 x 1.4 cm Preporučena štampa: digitalna štampa
  • Plastični kremen upaljač DOMINO

   DOMINO plastični kremen upaljač, nepunjivi Dimenzija: 8.1 x 2.4 x 1.2 cm Pakovanje: 1000/50 Preporučena dimenzija štampe: 5 x 1.2 cm Preporučena štampa: sito, tampon
  • Elektronski plastični upaljač GRILL

   GRILL elektronski plastični upaljač Dimenzija: 12.4 x 2.7 x 1.4 cm Pakovanje: 500/50 Preporučena dimenzija štampe: 5 x 1.3 cm Preporučena štampa: sito, tampon, digitalna štampa
  • Elektronski plastični upaljač LUSS

   LUSS elektronski plastični upaljač Dimenzija: 6.3 x 3.5 x 1.4 cm Pakovanje: 600/30 Preporučena dimenzija štampe: 4 x 2 cm Preporučena štampa: sito, tampon, digitalna štampa
  • ŠALTER OD KLIRITA model S01

   ZAŠTITNA BARIJERA OD PROVIDNOG LIVENOG KLIRITA 5MM Održavanje šaltera od pleksiglasa se vrši redovnim sredstvima za održavanje higijene i otporan je na za dezinfikovanje na bazi
  • ŠALTER OD KLIRITA model S02

   ZAŠTITNA BARIJERA OD PROVIDNOG LIVENOG KLIRITA 5MM Održavanje šaltera od pleksiglasa se vrši redovnim sredstvima za održavanje higijene i otporan je na za dezinfikovanje na bazi
  • ŠALTER OD KLIRITA model S03

   ZAŠTITNA BARIJERA OD PROVIDNOG LIVENOG KLIRITA 5MM Održavanje šaltera od pleksiglasa se vrši redovnim sredstvima za održavanje higijene i otporan je na za dezinfikovanje na bazi